Hej!

Nu tänkte jag (Ida) uppdatera er så gott jag kan med vad vi (Erik) jobbat med nere i skolan de senaste veckorna.
Vi rev ju golvet i skolsalen, vilket var mer än behövligt. Känns som en tidsfråga innan det hade gett med sig?
Vi visste att det inte var bra, när vi köpte huset. Men kanske inte att det var riktigt så dåligt. Men det är inte heller lätt att veta om man inte lyfter på golvmattor och tar bort masonit från väggarna. Skenet kan bedra så himla mycket. Till husets försvar: det har ju stått orört, utan värme några år. Det har varit en massa vatten i källaren, som envist kommer tillbaka (ovasett hur mycket man pupmar ut och gör fint).
Nu tänker ni säkert att vi blev lurade. Men så känner inte vi. Vi är mycket nöjda med vårat husköp. Och de förra ägarna har på inga vis förökt att dölja något för oss, eller lura oss. Vi vet att vi köpt ett helt fantastiskt gammalt hus, med allt vad det innebär. Och jag menar, vi har ju hela livet på oss att renovera.
Vi valde själva att inte besiktiga huset. Visst kan det kännas klantigt så här i efter hand. Men vi visste ju redan att huset var illa däran, och vi kände att vi inte skulle bli överraskade av något. Men hade vi besiktigat huset, hade vi kanske fått en bättre uppfatning om husets skick. Så som vi tänker nu. Men det får vi ju aldrig riktig veta.
Och Visst, överraskade av husets skick har vi inte direckt blivit än. Visst hoppas vi hela tiden att det ska se bättre ut än vad det faktiskt gör, när vi börjar riva och greja. Man drar alltid en liten suck. Men vi lär oss så otroligt mycket på vägen. Helta tiden får vi tänka ut nya lösningar. Man kan väl säga att vi fått en liten chock av hur omfattande allt har blivit.

Men nu åter till skolsalen. Denna lilla murstock som står i skolsalen har ju bidragit mycket till att golvet har blivit dåligt. Det har bildats svamp, hussvamp som vuxit som hejsan där. Det har varit rena rama lyxboendet för svampen. Hörde Erik nämna igpr när han läste på om hussvamp, att under gynnsamma förhållanden så kan hussvamp växa nästan 5 mm per dygn. Så ni kan ju föreställa er…
Vi hade ju redan på känn att vi skulle behöva plocka bort mycket av murstocken, då det var väldigt mycket svamprötter i den. Precis överallt.
Vi hade ute Anticimex en dag, som kunde fastställa att det var hussvamp, och även berätta vad vi behövde göra.
Vi måste riva bort allt under murstocken, riva neråt mot källaren så långt som vi fortfarande hittar svamprötter. Det är från källaren som svampen fått vatten och näring. Detta är ju ingen lätt uppgift direkt, då vi vill ha kvar murstocken i framtiden samtidigt som vi måste få bort al svamp innan vi lägger nytt golv. Så Erik har stöttat upp murstocken med rejäla plak. Sen har han borrat hål genom murstocken där han stoppat i en järnbalk, så att han kan stämpa upp murstocken med hjälp av domkrafter.
Detta var ju ett gasnka ordentligt klurande, för nu hänger ju murstocken i luften. Och det kommer den göra tills dess att vi fått bort all svamp och alla jätte stenar så vi kan mura upp nytt och fräscht där under.

Erik hade ju börjat riva ut golvet inne på gamla toaletten nu när jag legat sjuk tidigare i veckan. Och där har jag fortsatt att riva, samt att riva ner plank från trappen. Trappen måste vi tyvärr riva, då den nu under all masonit varit hårt angripen av mask och därmed helt genomröten. Vilket inte är så säkert att gå i.

Är det någon som har samma problem som vi och behöver tips och råd, så är det ju bara att höra av sig till oss så kan vi ju berätta om hur man kan göra, och vad man inte bör göra!

Lägger upp lite bilder om arbetet!

Ha det fint alla läsare tills vi hörs igen!
// Ida