Hej!

Tänkte skriva lite om vad som inspererar oss och ger oss nya ideér till renoveringen av Broby Skola.

Till grund och botten för allt, är att vi har ett stort intresse för gamla saker och äldre byggnader. Det är en speciell känsla med gamla hus och byggnader. Det var kanske inte alltid bättre förr… Men det finns saker som vi aldrig kommer att bli lika bra på idag, när allt ska gå fort och det ska massproduceras. Utan en enda tanke på miljön, eller att saker och ting kanske kan vara bra om det håller i mer än 10 år. Det var de bättre på förr om åren, de hade mer känsla och kunskap. Kunskap som nästan är borta till viss del. Eller, man kan säga att vi nu för tiden struntar i det. Det tar för lång tid att få fram bra virke till att bygga med. Allt ska ju gå fort, för vem har tid att vänta?

Men det finns fortfarande många i vårat avlånga land som uppskattar den gamla stilen, och har förstått detta med att den faktiskt kunde vara lite bättre förr. Många som renoverar sina gamla hus helt, eller till viss del, i äldre stil. Stilen som är rätt för huset. Det som hör i hop med husets själ. Så att huset kan leva upp igen, till sin forna glans.

Vi har ju givet vis blivit extra inspererade av vårat fantastiska hus! Det ger oss så mycket, att bara komma dit. Bara få känna känslan av att stå i skolsalen med de höga fönstren och det skimmrande ljuset som stimmar in genom de gamla handblåsta glasen i fönstren. Eller alla de dagar som vi nu de senaste, snart två månader, som vi ägt skolan suttit på verandan på framsidan och fikat, när vi varit där och jobbat. Och redan känns det som vi får lön för mödan som vi lägger ner vid huset, när vi nu faktiskt börjar att få lite gräsmatta. Huset har fått komma fram, synas och visa upp sig för dagens ljus (och alla som åker förbi och nu verkligen kan se det)

När vi hade semester under sommaren besökte vi ett ställe som heter Gysinge, en gammal bruksort. Där ligger Gysinge Centrum för byggnadsvård. Där kan man gå och titta i alla evigheter. Finns allt för den som vill renovera i gammal stil. Det finns en massa nytillverkade reservdelar i gammal stil, som man kan köpa (går att beställa på postorder med) för att kompletera med det man har hemma tillexempel. Vi hade ju då bara ägt Skolan i en vecka, och hade inte kommit så vidare långt med vare sig renovering eller planering. Men efter som att vi var på semester uppe i Uppsala hos Eriks mormor och morfar,  passade vi på att ta en dagstripp dit. Efter som att även Idas byggnasvårds intresserade föräldrar var med som besökt stället förut, så fick vi många tips och ideér till framtiden. Och som sagt, de har ju postorder om vi skulle tycka att vi behövde något speciellt. Kan ju även troligtvis bli så att på nästa års semester åker en sväng till Eriks mormor och morfar.

Gysige Centrum för byggnadsvård, har givetvis en hemsida: www.gysinge.nu

Vi var även på en dagstripp tidigare i veckan och passerade Alingsås. Där passade vi på att stanna till för att kika lite i butiken: Från Hus Till Hus. Där säljer de också en massa reservdelar, det mesta bättre begangnat men även en del nyrenoverade saker. Man kan nog hitta det mesta man är ute efter där. Allt från 1700- tal, till 1970-tal. Dörrar, fönster, element, toalettstolar, handfat, badkar. Ja, det mesta!  Dit kommer vi mer än säkert åka igen, för att handla. Förmodligen en ”ny” toalettstol till den blivande gästtoaletten, och även evenuellt ett handfat, om vi hittar något fräckt. Säkert blir det något annat bra att ha med.

Hus till hus hemsida: www.hustillhus.se

Vi får även mycket insperation från böker om byggnadsvård. Lägger upp en bild på dem som vi har just nu. Två av böckerna köpte vi när vi besökte Gysinge, resten har vi lånat av Idas pappa på obestämd framtid.

Handbok, nummer 9 från Gysinge Centrum för byggnadsvård.

Stora boken om byggnadsvård av Göran Gudmundsson.

Ett antal böcker ur serien: Byggnadsvård i praktiken, utgivna i sammarbete med Gysinge Centum för byggnadsvård.

Så renoveras Torp & Gårdar av Ove Hindemark, Elisabet Stavenow- Hidemark, Göran Söderström och Axel Unnerbäck.

 

Allt för oss / Ida & Erik

 

Böckerna