Hejsan!

Hoppas allt är bra med er?
Med oss är allt bra. Vi har i helgen engagerat oss i att montera i innanfönster i Skolan. Det tar ju sin lilla tid med att tejpa och lägga i vadd osv. Så det tar sin lilla tid. Erik fick bära ner alla fönster från vinden. Jag monterade fönstren och fixade med tejpen och de.
I år hade vi beställt ny vadd, jag brukar använda samma år efter år, och bara använda ny tejp. Men vadden hade börjat se tråkig ut i färgen så det fick bli att beställa ny vadd, tejp och några skruvar från Gysinge. Snabb leverans från dem som vanligt. Inget krångel alls. Vi är mycket nöjda, som vanligt.

Är det några av er som har gammalt hus och använder innanfönster om vintern?
Även om det är en hel del jobb med det, så är det otroligt härligt om våren när man plockar ur dem och får ett helt annat ljud och ljus i rummet. Och det känns mer som att vara ute, än inne. Om hösten är det skönt när man fått dem på plats. Då det dämpar höstvinden och rummet blir mer isolerat mot ljud och drag.
En del anser ju att gamla rutor och fönster är förlegat och inget bra att använda. Men där kan man missta sig. Gamla fönster, kan, med rätt skötsel fungera alldeles utmärkt. De gamla rutorna med handblåst glas ger en otrolig känsla när man tittar ut genom fönstren. Man behöver inte vara särskilt bekymrad över att de inte ska vara bra energimässigt sett. Dessa gamla fönster kan i många fall vara bättre än dagens moderna. Se till att det är ordentligt tätat kring fönstret och se till att vara noggrann när man monterar i innanfönstren om hösten.
Jag upplever också att dessa gamla rutor inte behöver putsas alls lika ofta som nya rutor. I alla fall inte de på Broby Skola och om man jämför med dem som sitter på huset vi bor i (vilket fick nya fönster 2007).
Sen när man renoverar de gamla fönstren får man ju givetvis inte fuska, utan renovera dem ordentligt och på ett korrekt sätt.

Vi säljer ju Gysinges Handbok, samt Stora Boken om Byggnadsvård hos oss i Caféet. I dessa böcker står mycket utförligt om hur du renoverar gamla fönster, även med bilder.
Hur man skrapar, kittar och målar. Med mera.

När vi renoverar våra fönster använder vi givetvis linoljefärg.

Tänkte lägga ut lite bilder här från när jag monterar innanfönstren.

Ha det bra tills dess vi hörs igen!

Och missa inte att Caféet är öppet nu på Söndag den 25 Oktober mellan kl 11-17!
Finns fortfarande Lammskinn i olika färg och form till salu. De kostar 1500 kr.

// Ida