Närmare presentation

Här kommer en närmre presentation av Ida och Erik:

Ida är född i oktober 1991, och flyttade till Kvarnegården i Broby ihop med sina föräldrar 1995. Ida är uppväxt i stor familj med 4 småsyskon. Ida har alltid haft hästar som sitt absolut största intresse. Det började med Barbiehästar, gick sen över till trähästar och käpphästar. Ida red på ridskola och det var den bästa dagen på hela veckan när det var dags för ridlektion. Idas mamma jobbade på den tiden på 4H och det var ju givet att man då var med och hade 4H-företag om sommaren. Ida hade bakning flera år i rad, och bakade muffins och chokladbollar. Ofta fick hon hjälp av sin mormor Margaretha.

Hästintresset fortsatte vara det absolut största hos Ida och ibland var det svårt att hålla fokus på läxor och skolarbete. Det var ju inte lika roligt! Under tonåren hamnade intresset för bakning i skymundan och allt fokus lades på hästarna och kompisar. Ida började först rida hos en granne för att sedan skaffa sig sin första egna häst som senare resulterade i två egna hästar och eget stall. Ida var på den tiden mer eller mindre bosatt i stallet all den tid hon inte spenderade i skolan. Så att valet till gymnasiet föll på hästlinjen på Naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara var väl inte så konstigt. Ida ville på den tiden bli ridlärare.

Sommaren efter att Ida slutat högstadiet (2007) tyckte Idas mamma att det var dags för ett riktigt sommarjobb, då hästar är en mycket dyr hobby. Intresset för det var dock mycket svalt hos Ida, det var ju roligare att vara i stallet. Men hon sökte sommarjobb via kommunen, dock utan resultat. Däremot var det första året som Götene Kommun skulle vara med i något som kallas sommarlovsentreprenörer. Som sommarlovsentreprenör får du prova på att vara egenföretagare ett antal veckor under sommaren. Det riktar sig till ungdomar i tonåren som vill prova på sina egna idéer. Idas mamma hörde talas om detta och idén kring ett eget café med hembakta kakor föddes. Ida sökte in och kom med. Något som alltså blev starten på Idas Café. Ida gick den obligatoriska kursen och marknadsförde sig genom att lämna lappar i brevlådor och sätta upp affischer. Caféet hade bestämts skulle vara beläget hemma i föräldrarnas gamla kvarn. Och projektet att städa och göra fint där påbörjades och engagerade hela familjen. Det dukades upp med diverse bord och dukar. Samt pyntades med blommor och annat. Av startbidraget man fick av kommunen för genomförd kurs, 2000 kr, köpte Ida in ingredienser till kakor. Till sin hjälp att baka dessa hade hon sin mormor Margaretha. På den tiden bakades allt hemma i hennes kök, och vi hade sökt tillstånd till detta av miljö och hälsa i kommunen. Så 2007 slog alltså portarna upp för Idas Café. Konceptet är i stort sett detsamma idag, även om Ida nu bakar alla kakor själv med till viss del mormor Margarethas recept (ihop med andra spännande recept hon kommer över). Hembakade kakor, ingen är den andre lik. Äkta råvaror, allt bakat på riktigt svenskt smör. Mysig gammaldags miljö, det ska kännas lugnt och avkopplande att ta sig en fika. Det ska passa alla, så väl gamla som unga.

Ida drev sedan Caféet ytterligare 2 år som sommarlovsentreprenör i Kvarnen, 2008 och 2009 med hjälp av sin mormor och familj.

Våren 2009 träffades Ida och Erik, och de märkte snart ett gemensamt intresse för gamla hus.

I Maj 2010 tog Ida studenten. Drömmen om att bli ridlärare hade försvunnit helt, men drömmen om att starta upp Caféet på riktigt fanns kvar. Men nu hade hon inte möjlighet att vara sommarlovsentreprenör längre, utan skulle ut och jobba. Drömmen lades på is. Ida blev anställd på sin morfars gård och skötte tjurar och körde traktor. Ofta gick hon och fantiserade om den gamla skolan som hon växt upp intill, tänk om hennes föräldrar kunde köpa den och renovera. Det skulle ju vara perfekt att driva café där! Dock nappade inte Idas föräldrar på idén. Men inte anade hon då att skolan faktiskt skulle säljas, 2 år senare. Och inte heller anade hon att det faktiskt var hon och Erik, som skulle köpa den gamla skolan. Endast 21 år gamla.

Från första början visste inte Erik och Ida om de ville bosätta sig i skolan efter renoveringen eller om det skulle satsa på Idas dröm om att öppna upp Idas Café igen.

fortsättning följer snart….